ekkogeografi 1

B1 – dobling blir et tema…

dobling blir et tema…

Det begynte med en tanke: at viktige ting som skjer kan ha det med å gi ekko. Som et ‘ikke glem dette! Eller som en speiling der bildet får dobbel dybde. Jesu fødsel, slo det meg, kan den ha avsatt et geografisk ekko – på kloden, og på kartet? Hva med å doble breddegraden? Det gjorde jeg – og landet i Trondheim. Jeg fant ingen andre steder på linjen med klar symbol­kvalitet. Kunne det gjelde Hellig Olav? For tusen år siden, og tusen år etter Jesus? Dobling … !

B2 – fra betlehem til nidaros

fra betlehem til nidaros

Olav Haraldsson. Etter tenårenes vikingferder i Østersjøområdet, bar det mot vest, til England og Frankrike. Men ryktene om Jesus vakte ønsket om å se hans gravsted. På vei til Middelhavet måtte de vente på god bør ved Cadiz. Der fikk Olav en drøm som fikk ham til å snu … Drømmen sa at han skulle bli ‘Norges evige konge’ … På hjemveien, i Rouen, fikk Olav lære mer om kristentroen, og der ble han døpt.  

B3 – hellig olav: en annen synsvinkel

hellig olav: en annen synsvinkel

Torino, der det hellige likkledet feirer minnet om Jesu oppstandelse, er sentrum i en sirkel der Betlehem/Jerusalem og Olavs-stedene Novgorod og Trondheim (Nidaros) er markører. På den første linjen passeres Korintkanalen; på linjen mot Trondheim finner vi Aggersborg. Begge er steder der land og vann møtes som i trange dyser. Intens kontakt mellom jord og himmel?

B4 – fra jerusalem til steinvikholm

A4 fremtid på fortidsbunn

Tilbake i Norge kom de etter hvert til stedet som snart skulle hete Nidaros. På tinget ble Olav hyllet som konge over Norge. Han så det som sin misjon å ‘kristne’ folket. Det førte til så mye motstand at han måtte flykte. Han kom til Novgorod, der den første kjæresten hans var gift med fyrsten. En ny varseldrøm ba ham tilbake. Han ble drept i slaget ved Stiklestad – og snart hyllet som helgen. Domen i Trondheim ble bygd til hans ære. Men Reformasjonen førte til bygging av borgen Steinvikholm, der murene ga ham vern … 

B5 – kvadratet – og reisen til midten

kvadratet og reisen til midten

Som tenåring rundet Olav Haraldsson Portugals vestkapp på vei til Jerusalem, men ved Cadiz måtte han gjøre vendereise. Dobbelt så gammel kom han til Novgorod. Også der ble det vendereise – til Stiklestad. Midt mellom de to yttermeridianene finner vi Steinvikholm, der helgenrelikviene ender. Sammen tegner de tre stedene et perfekt kvadrat inn på kartet – ett der historie, symbolkvalitet og geometri kan synes vevd sammen. Olavs reiser ut i verden og inn til Midten ble prydet med en sjelden og uttrykksfull geometrisk rosett …

B6 – fra nasaret til torghatten

A6 profetvisjon i samspill

Fødselsåpningen i berget. Lyset som slipper gjennom. Gjennombruddet for uminnelige tider siden. Ekkoet av Nasaret. Engelen Gabriel som med ett er der – hos Maria som skal bli mor til Guds utsending. Nasaret er der og da; Torghatten er her og nå. En helligdom … 

B7 – helligdommen i torghatten

helligdommen i torghatten

Fødselsåpningen i berget. Lyset som slipper gjennom. Gjennombruddet for uminnelige tider siden. Ekkoet av Nasaret. Engelen Gabriel som med ett er der – hos Maria som skal bli mor til Guds utsending. Nasaret er der og da; Torghatten er her og nå. En helligdom … 
Mer om Helligdommen i Torghatten i denne boka

B8 – en åttekant

en åttekant

B9 – fra har merón til alsta

fra har merón til alsta

B10 – meridianene og sekskanten

meridianene og sekskanten

Symbolbærende meridianer har ting å fortelle. Her er den gjennom Roma stilt sammen med den gjennom den Store Pyramide – ‘Kheopspyramiden’. Jeg la inn distansen Roma-Alsta og fant at den er midtakse i en regulær sekskant med pyramidelinjen som ene sidekant … Først en åttekant, nå også en sekskant – primitiv geometri med infomasjon om … hellig hensikt?