Periskopet
Periskopet, maleri av Bodvar Schielderup

24

mar 2024
Periskopet

En reise i Bodvar Schjelderups bilder

Maleri av Bodvar Schielderup

Bodvar forteller;

Å leve på jordoverflaten, på grensen mellom tungt og lett, mellom mørkt og lys, akkurat der livet utfolder seg. Ikke over, og ikke under. Akkurat der er det en merkelig ting som har med det å oppleve overgangen fra en tilstand til en annen, eller iallfall forholde seg til den overgangen. Jeg tenker at vi mennesker er akkurat som fisken som er nede i vannet, vi har en tett atmosfære og er begrenset oppover slik at vi kanskje trenger et periskop for å se over vannet, se lengre, og mer klarsynt, og forstå ting vi ikke klarer å forstå nede i den sfæren.

Og så ble det til en fisk, som ser og ser og opplever i sitt miljø, men som ikke får tak i ting, selv om han ser ut som et øye. Som han bærer øyet i seg. Så får den fisken et periskop som plutselig gjør at han ser andre ting, at han føler at han er en fugl. Han føler at han endelig har forstått hvorfor han er der nede, for det er noe der oppe som han har blitt innvidd i. Han aner kanskje ikke hva det er, det tar tid å lære. Himmel og jord er så forskjellige, at det som er der oppe må oversettes for oss.

Periskopet har vi fått for å oversette.  Og det opererer ikke med ord, det opererer med visjon. Du må være villig til å lytte til det du ser med det indre øyet, for å møte den virkeligheten du er i, ved det indre lyset. Ett eller annet sånt…

Filming og redigering av Bjørn Sandsaunet

0 kommentarer

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *